Постинг
09.10.2018 18:04 -
Свинска пача - все пак е полезна

С падането на температурите за българите идва сезона на една традиционна и обичана от мнозина чорба, а именно пачата. Рецептите за приготвянето й са различни, като освен крачета и уши се ползва и главата, опашките. Ние ще се спрем на чорбата приготвена само от уши и крачета. Уточняваме, че ако е направена само от тези два продукта, тя не оказва влияние на холестерола. Не е причина и за запушване на артерии и заслужава напълно да бъде реабилитирана като вредна заради многото ползи, които носи.
Нека да се запознаем първо с някои особености на основните продукти. Свинските крачета - този евтин, вторичен продукт е популярен не само у нас, но и в Румъния, Русия, Украйна, желирани продукти се приготвят и в Полша, Беларус, Прибалтика. Месото в крачетата е много малко, мазнините практически отсъстват, състоят се предимно от кожа, кости и сухожилия. Именно сухожилията при добро сваряване осигуряват желиращ ефект. Калоричното съдържание на свинските крака е 216 kcal. на 100 грама продукт. Химичният състав на свинските крачета съдържа: холин, витамин В1, В2, В5, В6, В9, В12, Е, Н и РР. Полезните минерали са: калий, калций, магнезий, цинк, селен, мед и манган, желязо, хлор, сяра, йод, хром, флоур, молибден, калай, силиций, кобалт, никел, фосфор и натрий.
Погледнато така разнообразието на полезни вещества е огромно, но това не означава, че можем да си ги доставим веднага, като изядем една чорба, нужна е честа консумация на продукта. Веществата съдържащи се в крачетата са много полезни и за хора след химиотерапия или при проблем с растежа на косата.
Важно е да се спомене и още една полза, като бульон от кости тази чорба съдържа и много колаген. Бульонът е иделано средство за осигуряване на организма на колаген, аминокиселини и желатин. Ако през зимата по-често си хапвате такава чорба, то вие ще си осигурите насърчаване на здравословното състояние на червата, като същевременно намалите пропускливостта и възпаленията.
Ето и шест доказани ползи:
1. Защита на ставите - те се нуждаят от аминокиселини, колаген и желатин;
2. Спомага за възстановяване на целостта на обвивката на червата и борбата с чувствителността към храната;
3. Поддържа кожата здрава, колагенът помага при образуването на еластин и други съединения, които са свързани с поддържането на младежки тонус в кожата;
4. Поддържа функцията на имунната система;
5. Повишава детоксацията.
6. Спомага за метаболизма.
Освен това, ако е консумирате с лют червен пипер и чесън, то вие освен наслада получавате и истинско лекарство.
Рецепта за двама човека:
Нужни са три крачета и три уши, Измиват се добре, проверяват се дали са добре опърлени и след това се поставят за варене в тенджера под налягане. За да е наистина добре сварено и да се е получил и бульон от костите, се вари поне час след затваряне на клапата на тенджерата. З варене в тенджерата, според вкуса, се слагат и моркови, целина, джинджифил, глава лук, черен пипер на зърна. След като се свари и поизстине се отделят костите от крачетата, парченцата целина и джинджифил. Поднася се топла или студена /желирана/ като се поръсва с счукан чесън и оцет и червен лют пипер.
Добър апетит!
Нека да се запознаем първо с някои особености на основните продукти. Свинските крачета - този евтин, вторичен продукт е популярен не само у нас, но и в Румъния, Русия, Украйна, желирани продукти се приготвят и в Полша, Беларус, Прибалтика. Месото в крачетата е много малко, мазнините практически отсъстват, състоят се предимно от кожа, кости и сухожилия. Именно сухожилията при добро сваряване осигуряват желиращ ефект. Калоричното съдържание на свинските крака е 216 kcal. на 100 грама продукт. Химичният състав на свинските крачета съдържа: холин, витамин В1, В2, В5, В6, В9, В12, Е, Н и РР. Полезните минерали са: калий, калций, магнезий, цинк, селен, мед и манган, желязо, хлор, сяра, йод, хром, флоур, молибден, калай, силиций, кобалт, никел, фосфор и натрий.
Погледнато така разнообразието на полезни вещества е огромно, но това не означава, че можем да си ги доставим веднага, като изядем една чорба, нужна е честа консумация на продукта. Веществата съдържащи се в крачетата са много полезни и за хора след химиотерапия или при проблем с растежа на косата.
Важно е да се спомене и още една полза, като бульон от кости тази чорба съдържа и много колаген. Бульонът е иделано средство за осигуряване на организма на колаген, аминокиселини и желатин. Ако през зимата по-често си хапвате такава чорба, то вие ще си осигурите насърчаване на здравословното състояние на червата, като същевременно намалите пропускливостта и възпаленията.
Ето и шест доказани ползи:
1. Защита на ставите - те се нуждаят от аминокиселини, колаген и желатин;
2. Спомага за възстановяване на целостта на обвивката на червата и борбата с чувствителността към храната;
3. Поддържа кожата здрава, колагенът помага при образуването на еластин и други съединения, които са свързани с поддържането на младежки тонус в кожата;
4. Поддържа функцията на имунната система;
5. Повишава детоксацията.
6. Спомага за метаболизма.
Освен това, ако е консумирате с лют червен пипер и чесън, то вие освен наслада получавате и истинско лекарство.
Рецепта за двама човека:
Нужни са три крачета и три уши, Измиват се добре, проверяват се дали са добре опърлени и след това се поставят за варене в тенджера под налягане. За да е наистина добре сварено и да се е получил и бульон от костите, се вари поне час след затваряне на клапата на тенджерата. З варене в тенджерата, според вкуса, се слагат и моркови, целина, джинджифил, глава лук, черен пипер на зърна. След като се свари и поизстине се отделят костите от крачетата, парченцата целина и джинджифил. Поднася се топла или студена /желирана/ като се поръсва с счукан чесън и оцет и червен лют пипер.
Добър апетит!
Мерзавец 38ми, продължава да обръща дядо...
Кой уби Лора Палмър? Няма да кажа кой уб...
Московският православен джихадизъм
Кой уби Лора Палмър? Няма да кажа кой уб...
Московският православен джихадизъм
ПОЛЕЗНА В МАЛКИ КОЛИЧЕСТВА. НЕ ПРЕКАЛЯВАЙТЕ! ЗНАМ МНОГО СЛУЧАИ СЛЕД КОНСУМИРАНЕ СВИНСКА ПАЧА ДА ПОЛУЧАВАТ ИНСУЛТ С ЛОШ КРАЙ!
ВСЯКА ХРАНА Е ПОЛЕЗНА В МАЛКИ КОЛИЧЕСТВА! ВНИМАВАЙТЕ, ПОЛЕЗНО И ПРИЯТНО РЪКА ЗА РЪКА!
цитирайВСЯКА ХРАНА Е ПОЛЕЗНА В МАЛКИ КОЛИЧЕСТВА! ВНИМАВАЙТЕ, ПОЛЕЗНО И ПРИЯТНО РЪКА ЗА РЪКА!
Така е, истината е в дозата, няма как да се натъпчеш до откат и да очакваш ползотворно въздействие, то даже и самият състав на храната да не ти навреди, обема ще претовари организма.
цитирай