Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.05.2011 16:05 - Загубеният гражданин
Автор: krumov Категория: Политика   
Прочетен: 1239 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
   Погледнато откъм частната страна, е знайно кой повтаря житейските грешки. Що се отнася до държавното управление обаче, там нещата не са „глупак до глупака”, а по-скоро „дете, пенсионер, чиновник, милиционер” – половината гладни, другата половина преяли, но средно нуждаещи се от по 528 лева на месец. Нужда, изчислена за България, но осъществима в страната на чудесата.

   Иначе, управлението „проба-грешка”, каквото прилагат нашите партийни и държавни ръководители е къде-къде по-добро от „упорстване в грешките”, характерно за комунизма. Да не кажем, че „проба-грешка” е най-популярната в света управленска стратегия, засягаща политиката, икономиката, па и културата, където и нея са решили да управляват. Лошото е, че каквато и да било стратегия, приложена към държавно управление от половин милион чиновници в 7-милионна държава е преливане от пусто в празно. Тъй като всеки чиновник всеки ден трябва да се грижи за по 14 българи, на които всекидневно да мие краката и пак ще му остават по 7 часа на ден да си клати собствените и да се оплаква от заплатата.

   Най-популярната икономическа стратегия почива върху теорията на хаоса. При която е важно да се действа, независимо дали е правилно или грешно. При това колкото по-активно се прави, толкова по-близо е успехът. Като единственото, за което трябва да се следи, е да не се повтарят последните грешки. Което повтаряне е не само плод на глупост, както смятат умните, но и на тип емоционалност, в частност на принципност.

   Тази теория е произлязла след анализи на игрите, в това число на футбола, където почти научно е доказано, че интелигентността е противопоказна на спортната дарба. Така, че да си талантлив футболист или богаташ е общо взето обидна ценност за интелигентния човек. Затова третият и четвърти свят са превзели клубните, та дори и националните отбори по футбол, баскетбол и други спортове на страни като САЩ, Франция, Великобритания и Германия. Почти предадена в чужди ръце е и търговията в тези държави, тъй като тя е изначално непочтена за убедения християнин – с нея се занимават китайци, араби, евреи.

   У нас стратегията на хаоса се прилага от финансовия министър Дянков. Какво прави той? Най-напред натрупва впечатления от процеси и мнения по даден въпрос, като изслушва най-вече оплаквания от безпаричие. След което си изгражда позиция за явлението и предлага решение, което е прочел в книгите или е съгласувал по телефона с леля му Кристалина. Само предлага, разбира се, защото последната дума е на Борисов, който отхвърля или приема предложенията по интуиция.

   Интуицията на Борисов не е лоша, но поради неизбежния период на съмнение и раздвоение в интуитивния процес нещата се забавят. А забавянето, нещо нормално за ориенталеца и балканеца, е фатално за реформите. От друга страна, също е доказано, че интуицията е по-скоро женско качество и е в пряка зависимост от желанието за харесване или трупане на рейтинг. Но и рейтинг реформи не прави. Даже обратното. Затова реформите у нас ги няма. Има го усещането, че държавата хаби финансовите и други мерки, полагайки поредните ялови усилия на чужд гръб – на гърба на почтените българи, които може дълго да бъдат лъгани, но не и от името на един и същи лъжец.

   Японският принос по отношение на стратегиите за икономическо развитие през миналия век беше свързан с духа на хората, които реализират идеите. Тоест, те правеха и правят нещата толкова всеотдайно, че колкото и недогледани да са проектите, постигането на целите не подлежи на никакво съмнение. Тази стратегия много прилича на Сталиновата с водката по време на Втората световна война, само че при японците водка няма. Техният работохолизъм е следствие на почтеността, стриктността, отговорността и лоялността на жълтата раса, с което се обяснява възстановяването на тези държави след природни и социални кризи и въобще цялостния стопански подем в Югоизточна Азия.

   И по света, и у нас специално внимание винаги е предизвиквала китайската икономика. Която отдавна не само обърква, но и прави на пух и прах световните стопански теории. Затова напоследък много западни специалисти интуитивно отвръщат на удара, заплашвайки източната икономика с прегряване. По всичко изглежда обаче, че един милиарден пазар спокойно издържа на каквото и да било прегряване.

   Кое „развива” китайската икономика? На първо място това е споменатият огромен потенциален пазар, който е стимул за всякаква стопанска дейност. При такъв пазар дори най-нескопосаният, необмислен и неподсигурен бизнес успява. На второ място е огромното количество евтина и отговорна работна ръка, за която вече стана дума. И на трето място е обвързаността на китайската икономика с американския долар. На когото мнозина предричаха сгромолясване, но който след ликвидирането на Осама бин Ладен с нова сила превзема валутните пазари.

   За китайския успех може би са важни и жестоките полувоенни закони, които осигуряват особената справедливост в комунистическото общество. Но, рано или късно, това няма как да не се окаже най-слабото звено в този ред от предпоставки за ускорено развитие на Китай. Защото и през 70-те години на миналия век комунизмът в Източна Европа беше достигнал някакво пиково икономическо развитие, което при липса на морал обаче се оказа гнило и видяхме колко бързо се стопи през 80-те години. Като причината за провала не бе някаква прегряла икономика, за каквато ние като преки свидетели и съучастници хич не се сещаме да е имало, а тоталното лицемерие, в което се удави цялата комунистическа система. И от което блато специално България още не може да изплува.

   Много актуални днес като положителни стопански примери са и малки страни като Финландия и Естония. Дали това не е доказателство за хаотичността на икономическите процеси и в географски план, ще кажат от УНСС, но фактите са налице. Отначало някои заподозряха в „аномалиите” данъчна, други технологично-инвестиционна връзка, но в случая с Финландия връзката е по-скоро хуманитарна. Вече второ десетилетие от началото на века Финландия е с изключително конкурентна икономика не заради ниските данъци, а благодарение реформираното цялостно образование и в частност висше такова, с което страната привлича изключително големи чужди инвестиции. Не само в „Nokia”.

   Как се грижи за хората си държавата България? Безобразно! В лицето на администрацията държавата дотолкова е потънала в лично обгрижване, че няма никакво време за гражданите. А и как да се отнася към гражданите определяната отвън като престъпна държава, освен по престъпен начин?! Вследствие на което всички държавнически решения се вземат с такава презумпция, че ние отдавна живеем в приказката „Крадецът вика дръжте крадеца”. В който огледален свят престъпници станаха: майките, на които са изплатили по погрешка майчинството; децата, за които няма детски градини; учениците, които не искат да учат в това българско училище; студентите, които искат да учат в университетите, а не да си купуват дипломи от там; инвалидите и обречените на смърт поради липса на животоспасяващи лекарства; циганите, които всеки управник гледа да му се махнат от главата; неосигуряващите се два милиона българи; протестиращите срещу цените на горивата, дупките по пътищата и отвратителната околна среда; цялата бедна средна класа, която потъва масово в сивия и черен сектор поради невъзможност да оцелява в безредната икономическа джунгла; живеещите в мизерия безработни, които (!) трябва да декларират доходите си; болшинството пенсионери.

   Трета година данъците в България са такива, каквито са били преди 10-15 години у някогашния келтски тигър Ирландия. Ние обаче не забелязваме да се превръщаме в тигри. Напротив – ставаме все по-мишки. Данъчен рай в края на миналия и началото на настоящия век съществувал и в процъфтяващата тогава Исландия, която обаче, въпреки че е с население само от 300 000 души, преди и след растежа е тънела, а и сега тъне в поголовна корупция.

   Извод: всичко е въпрос на адекватно, законово управление, а не на манталитет, с какъвто непрекъснато се оправдават некадърните ни и крадливи управници. Защото прекрачи ли границите на държава с ред, българинът веднага започва да спазва законите. По баналната причина, че в белия свят има безотказна система, която моментално го слага на мястото му. Докато тук системата нехае за реда и закона, въпреки че хрантути за целта стотици хиляди служители, заработващи на държавни позиции от рушвети в пъти повече от заплатите им.

   Разбира се, каквато и стратегия да се прилага, не бива да забравяме, че нашата икономика е в депресия. Лошото е, че депресията се превръща в хронична. А когато нещата зациклят, какво се прави? Прави се съкращаване, свиване на дейностите, стягане на коланите от всички. Драстично съкращаване през първите две години от кризата обаче прави само частният български бизнес. Докато държавата, въпреки лакардиите, не намалява разходите. Дянков шикалкави, а Борисов мълчи по въпроса. И след като всички финансови фокуси се изчерпаха, за подсигуряване на административните разходи се пристъпва към разпродажба на държавно имущество. Тук спецовете са на мнение, че в криза не се приватизира, щото цените на имотите са ниски, но явно държавата няма друг начин, за да изхрани „държавниците”. Тъй като при липса на работеща икономика и след като не може да ограничи разходите, администрацията може да получи приходи единствено от разпродажби. Затова бе обявена на търг и свещената крава „Булгартабак”, затова се посяга и на НДК, затова министерства и областни управи разпродават всякакви материални активи по места. Които разпродажби ощетяват държавата, но нея кой не я е ощетил?!

   Едно време Костов продаде действащият „Кремиковци” за 1 лев плюс дълговете и подари стратегическия „Нефтохим” на „Лукойл” с оправданието, че нямало други кандидати да ги купят. Ами като няма купувачи, не продавайте, бе, уважаеми продажници! Като в белите държави. А не нагло да продавате, когато е най-евтино и още по-нагло да купувате, когато е най-скъпо.




Тагове:   гражданин,   грешка,   проба,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: krumov
Категория: Политика
Прочетен: 268113
Постинги: 137
Коментари: 83
Гласове: 845
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031