Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2019 15:53 - Сланина за зимата
Автор: thestone Категория: Рецепти   
Прочетен: 1934 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Сланината си е един чудесен зимен деликатес. В умерени количества е полезна, така че недейте да се лишавате от нея. Ето как си я приготвям аз:

Изкисваме я в студена вода за около 6-8 часа. Нарязваме на парчета с ширина около 10-12 см. и дължина според съда, който ще ползваме. Добре е съда да не е пластмасов. Сланината е с кожата, като тази откъм гърба на прасето е по-добра за осоляване, защото макар и по-дебела става по-крехка от тази откъм корема. На дъното на съда насипваме морска сол, така че да го покрие добре, нареждаме плътно сланината с кожата надолу. Важно е да се нарежда плътно, за да не влиза въздух. Редим ред сол, ред сланина и завършваме с плътен слой сол. Оставя се на студено място за около 14 дена, за да поеме солта, тя няма да се пресоли, защото ще си вземе колкото й трябва.
След това заливаме с преварена и охладена вода, като отгоре притискаме, за да не излизат парчета над водата. Така стои 12-14 дена, за да поомекне.
Между другото заедно със сланината понякога редя и ред червено месо, става доста добре.
След като вече е готова я изваждаме и подсушаваме. Може да се консумира така, но може и да се добавят подправки. Една добра идея е тази с ползването на марля. Нареждаме сланината, слагаме марля и отгоре подправки според вкуса ви - черен пипер, червен пипер, счукан чесън, праз, кимион. Пак слагаме марля и отгоре пак сланина, марля, подправки. Така сланината остава бяла и няма парчета праз или подправки по нея. За около 4-5 дена е овкусена.
Съхранява се във фризера, като всяко парче го овивам във фолио - алуминиево.

image



Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: thestone
Категория: Бизнес
Прочетен: 237328
Постинги: 133
Коментари: 75
Гласове: 300
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031