Постинг
23.12.2018 16:01 -
Сухи чушки пълнени с боб
Едно то традиционните и може би и от най-вкусните ястия за трапезата на Бъдни вечер са чушките пълнени с боб. Приготвянето им не отнема много време и не е никак трудно.
Според броя чушки преценявате и количествата на съставките, нужни са ни:
Сушени червени чушки, ако нямате домашно приготвени, то на пазара ги има, не са евтини, но пък си заслужава.
Боб
праз
джоджен
сол
червен и черен пипер
олио
шарена сол
Първо започваме с боба, хубаво е да се накисне, да се смени водата му и тогава да се сложи да се вари на умерен огън. Вари се до полуготовност, тъй като му предстои и още термична подготовка. Когато боба е омекнал и полуготов, нарязваме праза и в дълбока тенджера го запържваме леко заедно с червения и черен пипер. Изцеждаме боба и го добавяме към праза като разбъркваме хубаво и запържваме за още 3-4 минути. След това сваляме от огъня, добавяме останалите подправки и разбърваме.
Чушките се потапят в гореща вода, за да се понадуят, отпуснат и да могат да се пълнят. Оцеждаме ги от водата и ги пълнем с боба и подправките, като готовите нареждаме в леко омазнена тавичка. Когато са напълнени и наредени всички, заливаме с чаша вода и слагаме тавата в предварително загрята на около 180 градуса фурна. Пекат се около 30 минути, внимавайте да не загорят.
Ястието е традиционно, деликатес и подходящо за трапезата на Бъдни вечер!
Весели и топли празници!
Според броя чушки преценявате и количествата на съставките, нужни са ни:
Сушени червени чушки, ако нямате домашно приготвени, то на пазара ги има, не са евтини, но пък си заслужава.
Боб
праз
джоджен
сол
червен и черен пипер
олио
шарена сол
Първо започваме с боба, хубаво е да се накисне, да се смени водата му и тогава да се сложи да се вари на умерен огън. Вари се до полуготовност, тъй като му предстои и още термична подготовка. Когато боба е омекнал и полуготов, нарязваме праза и в дълбока тенджера го запържваме леко заедно с червения и черен пипер. Изцеждаме боба и го добавяме към праза като разбъркваме хубаво и запържваме за още 3-4 минути. След това сваляме от огъня, добавяме останалите подправки и разбърваме.
Чушките се потапят в гореща вода, за да се понадуят, отпуснат и да могат да се пълнят. Оцеждаме ги от водата и ги пълнем с боба и подправките, като готовите нареждаме в леко омазнена тавичка. Когато са напълнени и наредени всички, заливаме с чаша вода и слагаме тавата в предварително загрята на около 180 градуса фурна. Пекат се около 30 минути, внимавайте да не загорят.
Ястието е традиционно, деликатес и подходящо за трапезата на Бъдни вечер!
Весели и топли празници!
Тагове:
Следващ постинг
Предишен постинг
Няма коментари