Постинг
05.11.2018 13:10 -
Боб яхния
Автор: thestone
Категория: Рецепти
Прочетен: 1075 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 05.11.2018 15:59
Прочетен: 1075 Коментари: 0 Гласове:
2
Последна промяна: 05.11.2018 15:59
Едно традиционно българско ястие, което често ни връща и в детството и спомена как го е правила баба.
Нужни са ни:
300-500 гр. бял боб
1 брой морков
1-2 броя сухи червени чушки, според вкуса може и люти
50-70 грама брашно
1 глава лук
целина глава - 1 парче
1 скилидка чесън
1-2 броя домати (ако е зимен сезон то доматено пюре или консерва)
подправки
Предварително накисваме боба за поне 2-3 часа, за да се свари по-бързо. След това го слагаме в тенджерата, където ще го варим ( може и под налягане, където се вари за около 30-40 минути), сипваме вода, така че да го покрие 3-4 пръстта, малко олио - з да се свари по-добре. Хубаво е водата да се смени 1-2 пъти. Ако се прави в тенджера под налягане след като мине времето се сваля от огъня и се премества в тенджерата, където ще се готви. Когато вече е заврял и сме сменили водата се добавят нарязаните - моркови, лук, чушката - ако е люта се слага цяла. Слагаме и парчето целина, както е цяло, а след като боба е готов го изваждаме и изхвърляме, нужно е само за аромат.Вари се на умерен огън, като дали е готов ще усетим по това, че не трака. Когато вече се е сварил, добавяме и доматите и оставяме да къкри още малко.
През това време в тиган с горещо олио (за предпочитане е свинска мас) запържваме червен пипер, черен пипер и брашното, докато придобие сместта златист цвят. Когато е готово заливам с горещ боб и бъркаме, а след това връщаме сместта в тенджерата, като разбъркаме добре. Оставяме още малко да поври, като добавяме и подправките - джоджен, сол, чубрица. По възможност е хубаво готовият боб да се наръси с пресен магданоз.
Добър апетит!
Нужни са ни:
300-500 гр. бял боб
1 брой морков
1-2 броя сухи червени чушки, според вкуса може и люти
50-70 грама брашно
1 глава лук
целина глава - 1 парче
1 скилидка чесън
1-2 броя домати (ако е зимен сезон то доматено пюре или консерва)
подправки
Предварително накисваме боба за поне 2-3 часа, за да се свари по-бързо. След това го слагаме в тенджерата, където ще го варим ( може и под налягане, където се вари за около 30-40 минути), сипваме вода, така че да го покрие 3-4 пръстта, малко олио - з да се свари по-добре. Хубаво е водата да се смени 1-2 пъти. Ако се прави в тенджера под налягане след като мине времето се сваля от огъня и се премества в тенджерата, където ще се готви. Когато вече е заврял и сме сменили водата се добавят нарязаните - моркови, лук, чушката - ако е люта се слага цяла. Слагаме и парчето целина, както е цяло, а след като боба е готов го изваждаме и изхвърляме, нужно е само за аромат.Вари се на умерен огън, като дали е готов ще усетим по това, че не трака. Когато вече се е сварил, добавяме и доматите и оставяме да къкри още малко.
През това време в тиган с горещо олио (за предпочитане е свинска мас) запържваме червен пипер, черен пипер и брашното, докато придобие сместта златист цвят. Когато е готово заливам с горещ боб и бъркаме, а след това връщаме сместта в тенджерата, като разбъркаме добре. Оставяме още малко да поври, като добавяме и подправките - джоджен, сол, чубрица. По възможност е хубаво готовият боб да се наръси с пресен магданоз.
Добър апетит!
Трагедията на голямата шахматна игра - т...
ПУТИН ЗНАЕ ИСТИНАТА И ОБВИНЯВА УКРАЙНА
Битката при Алия от 387 г.пр.Хр.
ПУТИН ЗНАЕ ИСТИНАТА И ОБВИНЯВА УКРАЙНА
Битката при Алия от 387 г.пр.Хр.
Следващ постинг
Предишен постинг
Няма коментари