Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.10.2018 14:06 - Вкусотийки - Арменска кухня
Автор: thestone Категория: Рецепти   
Прочетен: 1684 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Казват, че тя е една от най-древните на нашата планета. Има археологически данни, които показват, че арменците са пекли квасен хляб и шашлик още преди 2500 години. Много рецепти, вероятно без особена промяна са се запазили и до днес. Арменците приготвят вкусни кюфтета ( например кололак, който е много трудоемък за приготвяне), месо, ястия от риба ( нямат излаз на море, но езерото Седан им предоставя страхотна пъстърва).
Особено за арменците е, че те обичат пикатната и солена храна, вероятно поради особеностите на климата. Тпичен пример е едно любимо мезе - суджук, който е пикантен заради количеството сол, чесън, пипер, канела в състава му. Интересно е да се отбележи, че на запад се ползват повече кимион, бахар, джоджен, а на изток ползват повече треви като подправка - червен босилек, кориандър. На арменската трапеза присъстват гъсти супи и ястия от говеждо и овче месо. Пролетно време се правят сърми с лозови листа - толма, които присъстват и в турската кухня, познати като долма. На особена почет е патладжанът, който се ползва за ястието схторац - рулца с млечен пълнеж и чесън. Много плодове се ползват за ястия с месо и риба, като им придават неповторим и приятен вкус.
Може ли и без хляба - лаваш, който достига до половин метър дължина и се прави от много тънки и дълги питки, които се навиват като палачинки. В някои селски райони все още се пече както преди хилядолетия, в древни глинени печки, които имат цилиндрична форма и са вкопани в земята. В тях се приготвят и други ястия, като температурата достига 500 градуса в пещта, а формата и позволява постоянна циркулация на топъл въздух.
С голяма почит се ползват и сладкишите. Един от най-обичаните е алани - сушени праскови, пълнени със смлени орехи и захар. Други са пахлава или както е известна баклава и е заимствана от турската кухня именно от арменците, макар че произхода й вероятно е персийски.
Ще се опитам да запаля любопитството ви с няколко рецепти:

1. Суджук по арменски
Нужно ни е около 600 грама овче или говеждо месо.
- чесън - 5 скилидки
- черва - 120 см
- сол - 1 кг
- кимион - 1 ч.л.
- сминдух - 1 ч.л.
- канела - 1 ч.л.
- кориандър - 1 ч.л.
- лют червен пипер, едро смлян - на вкус
Нарязваме месото на средни късове, поставяме го заедно със солта в суха съдина, за да се осоли за около 2-4 дена. След това добавяме подправките и разбъркваме, препоръчвам да се добавят и 100 мл. коняк или вино. Оставяме да престои 6-7 часа. Приготвяме червата, като връзваме единия край с дебел конец, месото заедно с подправките се смила в месомелачка и се пълни в червата. С игличка надупчваме пълното черво на няколко места, за да излиза въздуха. Така напълнен и завързан, суджукът се омесва с бутилка или точилка, за да придобие плоска форма. Съхранява се на сухо и проветриво място или хладилник, ако времето е топло, като омесването се повтаря още 4 пъти. След 3-4 седмици е готов за консумация.

2. Шашлик

Едно от най-важните неща, за да се получи шашлика е маринатата. Ето как се приготвя:
Нужни са ни - олио 100 мл.; стар лук - 1 глава; черен пипер на зърна; червен пипер; бахар на зърна /по вкус/; кориандър и сол на вкус.
Изливаме олиото в дълбок съд. Зърната черен пипер, бахар, кориандър и червен пипер счукваме в друга купа, като трябва да се получат средни зрънца, да не са на прах. Изсипваме ги в олиото и нарязваме на дребно лука, който също се добавя. Затваряме с капак и оставяме да се накисне около 20 минути. Солта не се добавя в началото, а около 10 минути преди времето за печене на месото.
Докато се кисне маринатата ние приготвяме месото и останалите съставки:
- свинско месо от врат или гърди - 2 килограма;
- стар лук - около килограм;
- нар - 1 брой;
- олио - 200 мл.
- кориандър, зелен лук, магданоз - на вкус
Нарязваме месото, като особеност при арменците е че го режат на по-едри парчета. Поставяме месото в приготвената марината. Останалият лук се реже на колелца, така че да се задържа на шиша.
image

Така месото се оставя да престои около 8 часа и 30 минути преди печенето се залива и обърква със сока от нар. Десет минути преди набучване на шиша и печене се добавя и солта. Няма особеност при набучването на шиш, редуват се месо и лук. Опеченото месо се сваля от шишовете, нарежда се в чинии и се посипва обилно със зеленина.

image

(следват още няколко рецепти)







Гласувай:
2



1. thestone - суджук
30.10.2018 15:35
Много интересен вкус има, колкото по-домашно е месото, толкова повече е насладата от това кулинарно произведение.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thestone
Категория: Бизнес
Прочетен: 239219
Постинги: 133
Коментари: 75
Гласове: 300
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930