Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.10 18:04 - Свинска пача - все пак е полезна
Автор: thestone Категория: Рецепти   
Прочетен: 170 Коментари: 5 Гласове:
3



С падането на температурите за българите идва сезона на една традиционна и обичана от мнозина чорба, а именно пачата. Рецептите за приготвянето й са различни, като освен крачета и уши се ползва и главата, опашките. Ние ще се спрем на чорбата приготвена само от уши и крачета. Уточняваме, че ако е направена само от тези два продукта, тя не оказва влияние на холестерола. Не е причина и за запушване на артерии и заслужава напълно да бъде реабилитирана като вредна заради многото ползи, които носи.
Нека да се запознаем първо с някои особености на основните продукти. Свинските крачета - този евтин, вторичен продукт е популярен не само у нас, но и в Румъния, Русия, Украйна, желирани продукти се приготвят и в Полша, Беларус, Прибалтика. Месото в крачетата е много малко, мазнините практически отсъстват, състоят се предимно от кожа, кости и сухожилия. Именно сухожилията при добро сваряване осигуряват желиращ ефект. Калоричното съдържание на свинските крака е 216 kcal. на 100 грама продукт. Химичният състав на свинските крачета съдържа: холин, витамин В1, В2, В5, В6, В9, В12, Е, Н и РР. Полезните минерали са: калий, калций, магнезий, цинк, селен, мед и манган, желязо, хлор, сяра, йод, хром, флоур, молибден, калай, силиций, кобалт, никел, фосфор и натрий.
Погледнато така разнообразието на полезни вещества е огромно, но това не означава, че можем да си ги доставим веднага, като изядем една чорба, нужна е честа консумация на продукта. Веществата съдържащи се в крачетата са много полезни и за хора след химиотерапия или при проблем с растежа на косата.
Важно е да се спомене и още една полза, като бульон от кости тази чорба съдържа и много колаген. Бульонът е иделано средство за осигуряване на организма на колаген, аминокиселини и желатин. Ако през зимата по-често си хапвате такава чорба, то вие ще си осигурите насърчаване на здравословното състояние на червата, като същевременно намалите пропускливостта и възпаленията.
Ето и шест доказани ползи:
1. Защита на ставите - те се нуждаят от аминокиселини, колаген и желатин;
2. Спомага за възстановяване на целостта на обвивката на червата и борбата с чувствителността към храната;
3. Поддържа кожата здрава, колагенът помага при образуването на еластин и други съединения, които са свързани с поддържането на младежки тонус в кожата;
4. Поддържа функцията на имунната система;
5. Повишава детоксацията.
6. Спомага за метаболизма.
Освен това, ако е консумирате с лют червен пипер и чесън, то вие освен наслада получавате и истинско лекарство.

Рецепта за двама човека:
Нужни са три крачета и три уши, Измиват се добре, проверяват се дали са добре опърлени и след това се поставят за варене в тенджера под налягане. За да е наистина добре сварено и да се е получил и бульон от костите, се вари поне час след затваряне на клапата на тенджерата. З варене в тенджерата, според вкуса, се слагат и моркови, целина, джинджифил, глава лук, черен пипер на зърна. След като се свари и поизстине се отделят костите от крачетата, парченцата целина и джинджифил. Поднася се топла или студена /желирана/ като се поръсва с счукан чесън и оцет и червен лют пипер.

Добър апетит!



Гласувай:
3
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: thestone
Категория: Бизнес
Прочетен: 11857
Постинги: 47
Коментари: 5
Гласове: 19
Архив
Календар
«  Октомври, 2018  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031