Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.11.2016 13:35 - Кисело зеле - време му е!
Автор: thestone Категория: Рецепти   
Прочетен: 915 Коментари: 0 Гласове:
4



Това е едно традиционно за българина занимание и заедно с правенето на вино, ракия, суджуци и други мезелъци е важно, зимно занимание. Киселото зеле е изключително вкусно и полезно, то съдържа витамин С, като само 200 грама от продукта могат да покрият половината от дневните ни нужди от витамина. А зимата витамин С е изключително важен за здравето и справянето с настинки и грипове! В киселото зеле се съдържат и витамин В6, калий, желязо, цинк, магнезий, то е много полезно за храносмилането и микрофлората на червата, пробиотик е. 
Направата му е изключително лесна:

Подбираме хубави зелки, важно е да са български и по възможност от частен производител, а не супермаркет. Зелките трябва да са здрави и стегнати и не много големи. Почистваме ги от излишните листа. Махаме кочана, така че да остане дупка на мястото му, пълниме със сол тази дупка и поставяме зелката с отвора нагоре. Препоръчвам ползването на морска сол, не защото с друга няма да стане зелето, а заради това, че морската сол на кристали е полезната сол. Така нареждаме плътно зелките, като уплътняваме и с разрязани на две зелки. Някъде около средата поставяме кочан царевица, 2 парчета хрян, 2 разрязани на четири глави лук, 3-4 разрязани ябълки /синапки/, шепа бял боб, корен целина - нарязан заедно с листата. Всички тези добавки не са задължителни, но придават богат вкус особено на чорбата, както и витамини. Някои са стабилизатори.
След като се наредят зелките, те се затискат отгоре с камък или жълто паве в зависимост от това доколко държим да е изискано /:) /. Бидона се пълни с вода, като на 10 литра се добавят 30 грама сол. важно е водата изцяло да покрива зелките и те да нямат контакт с въздуха. След 2-3 дена започва претакването /добре е бидона да е с чучур/, източваме водата в кофа и след това я изсипваме отново отгоре, за бидон 80 литра е добре поне 4 кофи да се обърнат така. Претакването продължава около 3-4 дена.
В зависимост от температурата в помещението ще зависи и кога ще е готово за консумиране. Готовите зелки са с приятен жълтеникав отенък, а чорбата си е елексир.
Ако усетите, че започва да преминава, а не сте го изконсумирали всичкото, то можете да пресечете ферментацията с натриев бензоат - около 1 грам на литър.

Добър апетит!



Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: thestone
Категория: Бизнес
Прочетен: 239422
Постинги: 133
Коментари: 75
Гласове: 300
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930