Постинг
08.11.2016 12:16 -
Домашен деликатес
Зимата вече е при нас и температурите падат, мухите са се изпокрили, виното лудува в бъчвите и е време да се приготви подходящо мезе.
Предлагам ви рецепта за осоляване на свинско месо, като подходящо е както рибица, така и врат, бут, шол.
Месото се нарязва на стегнати парчета, не много дебели, за да поемат по-добре подправките, изрязват се мазнините. Вземаме съд, който да събере месото и поръсваме дъното му с морска сол /това е по-добрата сол, по-истинска и полезна/ нареждаме месото и отгоре отново го поръсваме със сол, така че да е покрито отвсякъде.
Така престоява 24 часа. След това парчетата месо се изваждат и изплакват от солта, поставят се в смес от вода и вино, които да ги покриват и се държат около 2 часа. След като се извадят се слагат да повисят на проветриво място и след един час се намазват обилно със счукан чесън /български/. В торбичка или на вестник се смесват според вкуса следните подправки: черен пипер, червен пипер, чубрица, кимион, сминдух. Смесените подправки се разстилат на вестник и в тях се овалват добре всичките парчета месо. Парчета се пробиват, за да може да се прокара канап или друг начин за закачане / аз ползвам кламери, които изправям така, че в двата края да има кука/, окачват се на проветриво, сенчесто място, където няма да се стигат от котки или други животни.
В зависимост от предпочитанията колко да е меко месото, то е готово за консумация след 10-14 дена. При достигане на желаната твърдост и за да се предотврати прекалено изсъхване, парчетата се увиват във фолио- алуминиево или вестник и се прибират в камерата. Вадят се 40-60 минути преди консумиране.
Червеното вино е чудесен сътрапезник на така приготвеното мезе!
Добър апетит!
Предлагам ви рецепта за осоляване на свинско месо, като подходящо е както рибица, така и врат, бут, шол.
Месото се нарязва на стегнати парчета, не много дебели, за да поемат по-добре подправките, изрязват се мазнините. Вземаме съд, който да събере месото и поръсваме дъното му с морска сол /това е по-добрата сол, по-истинска и полезна/ нареждаме месото и отгоре отново го поръсваме със сол, така че да е покрито отвсякъде.
Така престоява 24 часа. След това парчетата месо се изваждат и изплакват от солта, поставят се в смес от вода и вино, които да ги покриват и се държат около 2 часа. След като се извадят се слагат да повисят на проветриво място и след един час се намазват обилно със счукан чесън /български/. В торбичка или на вестник се смесват според вкуса следните подправки: черен пипер, червен пипер, чубрица, кимион, сминдух. Смесените подправки се разстилат на вестник и в тях се овалват добре всичките парчета месо. Парчета се пробиват, за да може да се прокара канап или друг начин за закачане / аз ползвам кламери, които изправям така, че в двата края да има кука/, окачват се на проветриво, сенчесто място, където няма да се стигат от котки или други животни.
В зависимост от предпочитанията колко да е меко месото, то е готово за консумация след 10-14 дена. При достигане на желаната твърдост и за да се предотврати прекалено изсъхване, парчетата се увиват във фолио- алуминиево или вестник и се прибират в камерата. Вадят се 40-60 минути преди консумиране.
Червеното вино е чудесен сътрапезник на така приготвеното мезе!
Добър апетит!
Няма коментари