Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.06.2019 14:37 - Чернобил - факти за трагедията
Автор: thestone Категория: История   
Прочетен: 829 Коментари: 2 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Аварията възниква на 26 Април 1986 в съветската Чернобилска ядрена централа. Предизвиква облак от радиоактивни отпадъци, които преминават над части от СССР, Източна европа и Скандинавия. Близо 60% от радиоактивните отпадъци падат на територията на Беларус.

1. Централата започва да се строи през 1970 година. Към момента на аварията разполага с четири ядрени реактора, пуснати в експлоатация съответно 1977, 1978, 1981, 1983 години. Реакторите са от типа РБМК (реактор с висока мощност канален) и са ползвали графитен забавител. Този тип реактори са доста по-мощни от съществуващите тогава реактори с воден забавител. Те са се считали и за най-надеждни по това време, било е възможно да се зареждат по време на работа. След инцидента обаче се разбира, че са допуснати множество грешки при конструкцията им, една от тях се оказва достатъчно сериозна, за да предизвика аварията.
2. Интересно е, че три години преди аварията в Чернобил е имало проблем с реактор от този тип в Игналинската АЕЦ - Литва. Там аварията възниква при условия, които до известна степен са подобни на тези в Чернобил - при работа на реактора на висока мощност сработва аварийната защита, с цел да намали мощността на реактора, но вместо това (поради конструктивна грешка) временно я повишава многократно, което води до изключително сериозна повреда в активната зона на реактора, но въпреки това този реактор оцелява. Въпреки това не са взети мерки, тъй като се е считало, че грешката е на оператор.
3. Причина за аварията е провеждано учение на персонала за спиране на реактора при затруднени условия. Имитира се авария в електросистемата на Украйна, при която реактора и неговото управление не получават ток отвън. Въртящият се по инерция вал на турбината трябва да произвежда ток още няколко часа, като през това време персонала спре реактора. Счита се, че процедурни нарушения и конструктивни недостатъци са причина за инцидента.
4. Две минути след взрива на мястото пристигат пожарникари от военизиранните пожарни части на централата, участват 69 души. Те са без защитни облекла и средства, тъй като наличие на радиация било установено чак в 3:30 часа. Към 2:00 часа пожарникарите вече имат радиационен загар, повръщат, помощ им е оказвана на място. Те са споделяли, че са усещали метален вкус в устата и боцкане по лицето.
5. Жителите на Припят са осведомени за аварията едва на другия ден. Евакуацията започва в 14:00 на 27-ми април с автобуси. За един час е евакуирано 53 хилядното население, казано им е, че евакуацията ще продължи само три дни. Два дена след евакуацията тя е направена публична, чрез 20 секундно изявление: " В Чернобилската АЕЦ е станала авария. Единият реактор е повреден. Последиците от инцидента се отстраняват. Предоставя се помощ на пострадалите хора. Съставена е разследваща комисия."
6. Радиоактивните материали изпуснати в деня на аварията са равни на 500 атомни бомби .
7, Необитаеми остават повече от 150 000 м2 около централата. Над 200 000 души са принудени да напуснат родните си места.
8. Радиационните облаци достигат до България на 1 Май. Населението не е уведомено за опасността. Учени считат, че ако аварията се е случила три дни по-късно то климатичните условия биха предоставили възможност радиацията над България да бъде 10 пъти повече от тази, която се е случила в действителност. Така или иначе радиоактивността на територията на България е била хиляди пъти над нормата.
- Северна България от 90 до 1400 пъти;
- Южна България от 340 до 1700 пъти;
- планински райони от 1300 до 31 000 пъти;
9. Близката гора е наречена Червена гора, заради цвета, който придобива. Повече от 30 години тя е мъртва, но дървесината не се разлага, както е нормално. Това показва, че радиацията е засегнала силно гъбите и микроорганизмите и не се получава естественото разграждане.
10. От радиацията очите на пожарникаря Владимир Правик променят цвета си от кафяв на син.
11. Първата страна, която информира света за случилото се е Швеция, съветските власти мълчат.
12. Трима доброволеца спасяват света от втори по-голям взрив, те се спускат в басейна с охлаждаща вода, което напрактика означава сигурна смърт, заради радиацията, в тъмните води с помощта на лампа успяват да намерят кран, който да освободи водата от басейна и да не се стигне до съприкосновение с реактора и последващ взрив, който според учени би унищожил голяма част от Европа би направил района на Русия и Украйна негоден за живот за 500 000 години. Има различни информации за това дали тримата умират няколко дни след подвига си или продължават да живеят дълго след това. Има данни, че Борис Баранов умира 2005 от сърдечен проблем, а през 2018 президентът на Украйна го награждава посмъртно, а другите двама Алексей Ананенко и Борис Беспалов лично.
13. На територията на аварията днес се срещат много диви животни - зайци, вълци, диви коне, глигани и т.н. Те имат по-чести аномалии от животните в нормална среда, раждат по-малко поколение, но живеят. Някои учени считат, че в средносрочен план за животните е по-добре да живеят в такава среда, отколкото в близост до хората.



Гласувай:
4



1. barin - Здравей, thestone. За мен е изне...
07.06.2019 17:03
Здравей, thestone. За мен е изненадващо, че има интерес и много записани на екскурзии до Чернобил. Аз не бих отишъл да гледам изоставени градове. Има по-добри дестинации за прекарване на свободното време.
Поздрави!
цитирай
2. thestone - Здравей, barin
09.06.2019 16:23
Хората са различни, интересите им също:) И аз не бих избрал точно тази дестинация, по-скоро ми е интересно защо се е случило, какви са последствията и т.н.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: thestone
Категория: Бизнес
Прочетен: 239166
Постинги: 133
Коментари: 75
Гласове: 300
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930